top of page

Een kleurrijk eerbetoon aan Robby Müller nu te zien in het EYE filmmuseum.

Gisteravond werd de tentoonstelling 'Master of Light - Robby Müller' in het EYE-filmmuseum in Amsterdam geopend.

De nu 76-jarige Robby Müller is inmiddels één van de meest gewaardeerde D.O.P.' s, ofwel Directors of Photography, van Nederland. In de jaren '60 besloot hij naar de Nederlandse filmacademie te gaan, om daar vooral met camera-opnames te experimenteren. In de jaren '70 groeide zijn carrière naar het aanzien van een D.O.P., voor bekende regisseurs als Wim Wenders (jaren '70 en '80) en later Jim Jarmusch (jaren '80 en '90). Daardoor staat hij nu vooral bekend om zijn poëtische 'long takes'. Lange en met de acteur meebewegende shots, zoals in films als 'Dead Man' en 'Paris, Texas'.

De ruimte binnen EYE is voor deze tentoonstelling opgedeeld in categorieën per regisseur. Regisseurs waarmee Robby intensief heeft samengewerkt, zoals Wim Wenders en Jim Jarmusch, maar ook Steve Mc. Queen en Lars von Trier. Binnen iedere categorie is daarom ook een interview te zien met de desbetreffende regisseur, die vertelt over zijn ervaringen met Robby Müller. Leerzame anekdotes passeren daardoor in deze tentoonstelling de revue. Daarmee krijgen we tevens alvast een kijkje in de documentaire die Claire Pijman momenteel over Müller maakt. Zij stelde de interviews beschikbaar voor deze tentoonstelling.

Zo vertelt de Deense regisseur Lars Von Trier dat Robby Müller veel invloed heeft gehad op de eigenzinnige filmregels die Von Trier samen met 3 andere Deense regisseurs in 1995 opstelde: het 'Dogma 95'. Bij Müller stond de focus op intuïtie bijvoorbeeld voorop. "Wie zich alleen maar richt op schoonheid, mist het drama", is een van de mooie uitspraken van Robby Müller zelf.

Müller was zelf ook bij de opening aanwezig. Zijn partner Andrea richtte zich tot het publiek, omdat hij door een neurologische aandoening de controle over zijn spraakvermogen is verloren. Om diezelfde reden zit hij nu in een rolstoel. Hij mocht gisteravond de oeuvreprijs van het International Cinematographers' Film Festival Manaki Brothers in Macedonië in ontvangst nemen, terwijl hij 3 jaren geleden nog de 'International Achievement Award' van the American Society of Cinematographers ontving. In 2009 ontving hij De Bert Haanstra Oeuvreprijs en in 2007 de Cultuurprijs op het NFF.

Naast filmfragementen en interviews, zijn ook experimentele opnames, polaroidfoto's, dagboeken en schetsen van Robby Müller te zien.

Lars Von Trier: " Ik denk niet dat hij veel geld heeft verdiend in zijn leven". Robby Müller koos namelijk voor inhoud en artistieke ruimte, niet voor snelheid, spektakel en het grote geld.

Een van de vele filmfragmenten die op de tentoonstelling te zien zijn. Hier scenes uit de film 'Paris, Texas' een film van Wim Wenders, met veel beeldende invloeden van Robby Müller, uitgebracht in 1984. We zien hier actrice Natassja Kinski.

Featured Posts
Recent Posts
Volg meer nieuws via:
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
Search By Tags
bottom of page